Névjegykártya

Mivel tudjuk, hogy sokak számára a nyomdaipar idegen terület, ezért igyekszünk ahogy tudunk megkönnyíteni ügyfeleink helyzetét. Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen névjegykártyát szeretnél, nagyon szívesen segítünk.

Az alábbiakban összeszedtük azokat az információkat, amik ügyfeleinket névjegykártya rendelés esetén érdekelhetik, bízva abban, hogy így meg tudjuk könnyíteni a kettőnk között történő kommunikációt, hatékonyabbá téve az egyeztetést és bemutatva a nálunk lévő lehetőségeket.

Általános tudnivalók

– Mik határozzák meg a névjegykártya árát?

  • Nyomtatás módja: ha a névjegykártya nyomtatásához elegendő a fekete festéket használnunk, akkor annak ára jóval kedvezőbb, mint ha színesben kell nyomtatnunk. Vannak olyan esetek, amikor egy csak fekete grafikát tartalmazó névjegyet is érdemes színesben nyomtatni, mert például a texturált papíroknál a nagyobb fedettség eléréséhez erre van szükség. Akkor is színesnek minősül a grafika, ha csak egyetlen pixelnyi, feketétől eltérő színt kell nyomtatnunk.
  • Egy/két oldalas: a nyomtatott oldalak száma szintén erősen befolyásolja az árat, ezért ezt is tudnunk kell az ajánlat kiadásához.
  • Papírtípus: a különböző papírok különböző árúak, ezért három csoportba rendezve határozzák meg a névjegykártya árát: fehér, színes és kreatív papírok.
  • Méret: a standard névjegy méreteken kívül bármilyen más méretű névjegyet is le tudunk gyártani, de mivel ezek papírigénye különböző lehet, ezért az áruk is eltérhet.
  • Extrák: rengeteg módja van annak, hogy a névjegykártya ütősebb legyen, kitűnjön a többi közül. Ezekről a lentebb látható pontokban részletesen is írunk, de ezek mind más-más felárat jelentenek a névjegykártya árában. Ezekről a megfelelő információra mindig szükségünk van a kalkulációhoz. (Pl.: két oldalas, matt laminálás + két sarok kerekítése)
  • Grafika rendelkezésre áll-e: ha nyomdakész grafikát kapunk, akkor kedvezőbb árat tudunk adni, mint akkor, amikor nekünk kell megszerkeszteni a névjegyet, ezért érdemes a “grafika átadása” pontunkat figyelmesen átolvasni, hogy erre lehetőséget tudjunk adni. Az egyszerűbbtől a bonyolultabb szerkesztési/tervezési munkák egyre nagyobb költséget is jelentenek.
  • Mennyiség: ahogy minden nyomdaipari terméknél, minél nagyobb a darabszám, annál alacsonyabb az egységár. Ugyanaz a névjegykártya kerülhet 100 és 30 Forintba is, attól függően, hogy 50 vagy 1000 darabot kell egyszerre legyártani belőle.

Pontos ajánlatot csak akkor tudunk adni, ha a fenti 6 pont információi rendelkezésünkre állnak, de akkor viszont könnyen és azonnal.

– Hogyan adunk ajánlatot?

Ajánlat kiadására a számunkra ideális felület az e-mail. Ha megkapunk minden infót, ami az árat befolyásolja, akkor arra tudunk küldeni egy pontos ajánlatot, elkészítési idővel, szállítási és fizetési infókkal.
Természetesen alkalmazkodunk egyéb igényekhez is, adhatunk ki ajánlatot személyesen is, de érdemes tudni, hogy telefonon csak a standard árlistánkban szereplő árat tudunk kiadni, ami egyedi ár számolását igényli (pl. lézervágás) arra telefonon nem tudunk árat adni.

Rendelhető mennyiségek

! A papír névjegyek esetében a rendelési egység 50 db. Ennek többszöröseit lehet rendelni névjegyekből, akár több ezer darabot is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a minimális rendelési mennyiség is 50 db.

A kreatív megoldások pontban található, illetve a speciális méretű névjegyek rendelhető mennyiségei ettől eltérhetnek, mivel a gyártási folyamat is teljesen különböző lehet.

Megrendelés leadásának módjai

Ahogy az ajánlat kiadására, úgy a megrendelés leadására is a számunkra ideális felület az e-mail. Mind az általunk szerkesztett, mind a kész grafikák esetén érvényes, hogy a névjegyek mérete általában lehetővé teszi a csatolmányként való elküldést így mind amikor mi küldjük az előkészített tervet, mind amikor mi kapjuk a nyomdakész grafikát, akkor megfelelő lehet ez a csatorna.
Nagyobb rendelések, vagy bizonyos (jó minőségű, bitképes) grafikák esetén a felhőbe feltöltött, majd velünk megosztott fájlok is megfelelőek.

A megrendeléseket személyesen, üzletünkben is le lehet adni, ilyenkor akár azonnal megszerkesztjük a névjegykártyát, vagy később e-mailben is átküldhetjük, illetve a nyomdakész anyagokat pendrive-on, vagy CD-n is tudjuk fogadni. A személyes egyeztetés előnye, hogy a papírminta katalógusunk szabadon böngészhető, illetve korábbi névjegykártya mintáink is segítenek az ideális kivitelezési mód eldöntésében.

Elkészítési idő

! Standard névjegykártyából akár 4000-5000 db-ot is képesek vagyunk 1 munkanap alatt elkészíteni, de ha sürgős határidő szorít, akkor is érdemes minket megkeresni, igyekszünk alkalmazkodni a megkereséseinkhez. Ha gyorsan kell elkészülnünk, akkor viszont érdemes rugalmasan hozzáállni a kivitelezési módhoz, mert minden újabb gyártási fázis lassítja az elkészítési időt.

A nagyobb mennyiségű, vagy különleges névjegykártyáknak eltérő elkészítési ideje van, ezt a részletek leegyeztetése után tudjuk eldönteni. Lehetséges, hogy anyagbeszerzésre nekünk is várnunk kell, vagy olyan kivitelezési módú a névjegykártya, hogy csak lassan tudunk haladni vele. Ezt mindig közöljük akkor, amikor már el tudjuk dönteni az átfutási időt.

Fizetési, szállítási információk

! Üzletünkben készpénzes és bankkártyás fizetésre is van lehetőség. 50-100-200 darabos megrendeléseknél előlegre nincsen szükség, a személyesen leadott rendeléseknél előnyben részesítjük az előre fizetést. Nagyobb mennyiségű rendelések esetén minimum 50% előleg kifizetésére van szükség a gyártás megkezdéséhez.

A kész kártyákat tartós és hasznos dobozba csomagolva adjuk át, melyen minden elérhetőségünk megtalálható, így megkönnyítve a névjegyek elfogyása utáni utánrendelést, illetve biztosítva azt, hogy a névjegyek olyan szép állapotban kerüljenek el partnereid kezébe, ahogy mi azt átadtuk neked.

Grafikáról

Ha ránk bíznád a tervezést

Elsősorban gyártással foglalkozunk, így a tervezés nem annyira a mindennapjaink része, de kollégáink nagyon várják az ilyen jellegű megkereséseket is. Ha a tervezés annyit jelent, hogy csak a szöveget kell elrendezni, illetve egy gyártásra alkalmas logót, vagy egyéb grafikát kell elhelyezni a kártyán, akkor ha az belefér a 10 perces szerkesztési időbe és 1 módosítási kört igényel maximum, akkor ennek nincsen költsége. Üzletünkben személyesen is meg tudjuk ezeket a részleteket beszélni, illetve akkor egyből -előzetes időpont egyeztetés után- tervezni is. Lehetőség van e-mailen keresztül is leadni ilyen igényt, ebben az esetben minél pontosabb és részletesebb leírást kapunk, annál könnyebben tudunk az elképzelt névjegykártyához hasonlót tervezni.

Ha tervezéssel is járó megrendelést kapunk, akkor minden esetben e-mailben átküldjük gyártás előtt a grafikát jóváhagyásra és csak a pozitív visszajelzés megérkezése után állunk neki az elkészítésnek. Ezzel igyekszünk az félreértésekből, figyelmetlenségekből adódó esetleges hibákat kiszűrni, hogy a végeredmény minden esetben 100%-os legyen.

A tervezés / szerkesztés költsége: bruttó 1270 Ft / 10 perc

Szerkesztési, előkészítési tudnivalók

Magyarországon a névjegykártyák 95%-a 90x50mm-es méretű, ezért az előkészítési infókat ennek megfelelően írjuk le, de gyakori a 85x55mm-es méret is, illetve az 50x50mm is elő szokott fordulni, ezekben az esetekben a kifutós méret és a belső margó mérete arányosan változik.

A tervezést vektoros szerkesztésre alkalmas programban érdemes készíteni. A leggyakrabban használt ilyen programok: Adobe Illustrator, Adobe InDesign, CorelDRAW. Az Adobe Photoshop ugyan nem kifejezetten vektoros grafika tervezésére használt program, de abban is lehet jó névjegykártyát tervezni.

Amilyen programokban nem lehet névjegykártyát tervezni: A Microsoft Office programcsomag programjai (Word, Excel, PowerPoint, Paint). Ebből az következik, hogy az ezekben a programokban átadott névjegykártyákat nekünk minden esetben újra kell szerkeszteni, ezért szerkesztési díjat számolhatunk.

SÁRGA: A gyártás során a névjegykártya minden oldalából 1-1 millimétert levágunk, mint a vágás utolsó mozzanata, ezt a részt nevezzük kifutónak. Erre a méretre kell a névjegy széléig kiérő elemeket tervezni, ebből kifolyólag ennek kell lennie a dokumentum/oldal méretének.
ZÖLD: A névjegy vágott mérete. A zöld téglalapon belül elhelyezkedő elemek lesznek rajta a névjegykártyán.
KÉK: Az ajánlott belső margó mérete. Nem érdemes a szöveges és a vágás vonalával párhuzamos elemeket túl közel tenni a névjegykártya széléhez, mert a vágás során mindenképpen fellépő minimális ferdeség nagyon látványossá válik. Természetesen lehet ennél közelebb tenni grafikát a névjegy széléhez, csak a tervezéskor ezt a szempontot figyelembe kell venni.

– Letölthető segédlet

Grafika átadása

– Vektoros grafika esetén (.pdf, .ai, .eps, .cdr, stb.)

A szöveges elemek legyenek görbévé alakítva (Illustrator: create outlines, Corel: convert to curves) minden esetben és minden szöveg esetén. Ez szükséges ahhoz, hogy a grafika nálad és nálunk is ugyanúgy nézzen ki. Nem elegendő kimentéskor beágyazni a betűtípust, mert ez nem jelent még garanciát ennek a lehetőségnek a kizárására. A betűtípus csatolása megfelelő lehet, de a görbézett grafikák kezelése egyszerűbb.
A nyomtatott grafika mindig legyen CMYK színmódban, a standard névjegyek esetén ettől eltérni sem kell. A lap mérete 92x52mm, vágójelek nem szükségesek. Ha a névjegy tartalmaz bitképes elemeket, akkor azok legalább 300 DPI felbontásúak legyenek, szintén CMYK színmódban.
Két oldalas és/vagy több névhez tartozó névjegykártya egyidejűleg leadható egy .pdf fájlban is.
– Adobe Illustrator: A legfrisebb CC verziót használjuk, így visszamentés nélkül is tudjuk kezelni az állományokat.
– CorelDRAW: Az X8-as verziót használjuk, így az ennél újabb verziók esetén, natív (.cdr) formátumban való átadáskor vissza kell menteni a fájlt, különben nem tudjuk megnyitni sem.

– Pixeles grafika esetén (.tif, .png, .jpg, stb.)

A bitképes grafika legfőbb előnye, hogy biztosan minden úgy fog megjelenni minden képernyőn, függetlenül a programtól, betűtípusok rendelkezésre állásától. A hátránya viszont az, hogy a néhány esetben nem olyan szépen nyomtathatóak, illetve a színhelyességük nem garantálható. Amennyiben a névjegy előkészítése a fenti leírásunknak megfelelően történt, akkor pixeles grafikával is tudunk dolgozni. A legfontosabb paraméter, hogy a kép felbontása ideális esetben 600 DPI (2174×1228 pixel). Ennél lehet kevesebb, de 300 DPI alatt a nyomaton is látszódhat a gyenge minőség.

Névjegy extrák

Papírtípusok

Számtalan papírra lehetséges névjegykártyákat készíteni, nálunk is 30 féle különböző papírból tudtok választani. Ezek a papírok, amiket állandóan raktáron tartunk, így ha ezekre kell dolgoznunk azt gyorsan és szépen tudjuk elvégezni. 500 db feletti rendelés esetén bármilyen, nagykereink által raktáron tartott papírt be tudunk szerezni, így ez sem lehet akadálya a megrendelésnek. Hozott papírra is nyomtathatunk, de ilyen esetekben mindig egyeztessetek velünk, hogy milyen papírt hoznátok pontosan. (Gyártó, típus, grammsúly)

Mi három típusba csoportosítottuk a nálunk elérhető papírokat: fehér (matt/fényes), színes és kreatív.

fehér kartonjaink 300gr volumenűek, matt és fényes kivitelben is vannak, laminálhatóak. A matt karton vakító fehér színű, a fényes törtfehér.

Színes kartonjaink között megtalálhatóak a márvány mintás papírok különböző árnyalatai, illetve anyagában színezett papírok, jellemzően pasztelles árnyalatokban.

kreatív kartonjaink választéka a legszélesebb. Ebben mindenféle bordázott, prégelt és texturált papír megtalálható, illetve speciális (újrahasznosított, kékesen irizáló, pausz, érdes) felületűek is vannak.

A grafika is meghatározhatja, hogy milyen papírtípust érdemes hozzá választani. A nagyon telített, sötét és nagy kiterjedésű részekből álló grafikáknál nem érdemes texturált papírt választani, mert a fedettség nem tud elég egyenletes lenni, illetve a sötét részekben pont a papír különlegessége veszhet el. Az egyszerűbb, minimalistább (és alacsonyabb festékterhelést igénylő) grafikák esetén viszont pont a textúra az, ami igazán fel tudja dobni a névjegykártyát.

– Laminálás

A laminálás három szempont miatt közkedvelt extra a névjegykártyáknál:

  • Jóval tartósabb lesz tőle a névjegykártya. Ha valaki elteszi a farzsebébe, pénztárcájába a névjegykártyát, az laminálás nélkül sokkal inkább koszolódik, gyűrődik. Ha lelamináljuk a névjegykártyát, akkor még az is lehet, hogy valaki akár hosszú hónapokig, évekig is magánál tartja majd. (Tipp: Ha tasakosan (külső, lezáró szegély a papír névjegy szélén kívül) lamináljuk le a névjegykártyát, akkor az vízálló is lesz. Vannak olyan iparágak, területek ahol ez fontos lehet.)
  • A névjegykártya sokkal nívósabb lesz tőle. Szerintünk ez főleg a matt fóliázásra érvényes, mivel annak különlegesen selymes a tapintása, de az mindenképpen igaz, hogy egy laminált és egy laminálatlan névjegy közül a laminált lesz a győztes.
  • A laminált névjegy sokkal inkább “kártyaszerű”. Mivel laminálás előtt 300gr-os papírlapot tartunk csak a kezünkben, míg laminálás után már a papír felett (vagy mindkét oldalán), egy vastag műanyag réteg is van, ezért a kártya olyan érzést kelt keménységben és tartásban mint egy 800 gr-os papír.

Szintén izgalmas hatást kelt, amikor a névjegykártya egyik oldala matt, a másik oldala fényes fóliával van laminálva.

– Sarokkerekítés

Vannak akik nem kedvelik, ha a névjegykártya sarkai hegyesek. Tartósabbnak, illetve “kedvesebbnek” hat egy sarokkerekített névjegy, és a sarkai valóban jóval kevésbé rongyolódnak.

A névjegy sarkai egyenként kerülnek kerekítésre, így szabadon megválaszthatók, akár keresztben lévő sarkokat, vagy egymás mellettieket is tudunk csak kerekíteni.

– Lézervágás

Egyik fő szakterületünk a lézeres megmunkálás, ezért nem csoda, hogy igyekszünk mindennel vegyíteni. Nincs ez másképp a névjegykártyákkal sem, rengeteg, különféle módon vágott névjegykártyát készítettünk már. Mivel a papír nagyon jól vágható lézerrel, ezért egészen aprólékos részletek is szépen kivághatóak.

A lézervágási árainkat a vágási vonal hossza alapján számoljuk, így mindenképpen szükségünk van a vektoros grafikára az ajánlat kiadásához. A további részletekhez ajánljuk, hogy tekintsd át a lézervágással kapcsolatos oldalunkat.

– Több rétegű névjegykártya

Sok esetben merül fel, hogy lehet-e extrém vastag, vagy extrém volumenű papírból névjegykártyát készíteni. Erre a legtöbb helyen azt mondják, hogy digitális technológiával nem lehetséges, csak szitanyomással, vagy UV nyomtatással. Nálunk viszont van megoldás erre is, alacsony példányszám esetén is -viszonylag- kedvező áron. A papírok, amik 300gr-ig lézernyomtatóval nyomtathatóak egymással összeragaszthatóak egy erős papírragasztóval és így akár 600-900 gr-osnak megfelelő vastagságot jelentenek. Olyanra is van lehetőség, hogy a középre rakott karton más színű legyen, mint a külső kartonok, így egy “szendvics” hatást keltve. Bizonyos technológiákkal jól ötvözhető (lézervágás), de például dombornyomással nem.

Névjegykártya bélyegzővel

Nagyon ritkán merül fel ez a lehetőség, pedig az egyik leginkább gazdaságos és rendkívül stílusos megoldás. Hagyományos fanyeles bélyegzőből gond nélkül lehet 9×5 cm-es, vagy egyéb névjegykártya méretű lenyomatot készíteni. Ez nektek egyszeri költség, a festékpárna sokáig eláll, és ha elfogy a névjegy, akkor csak egy stóc papírt kell rendelni, vagy vágatni és máris lehet házilag kézműves névjegykártyákat készíteni. Lehet még tovább cifrázni és egy szárazbélyegzővel még dombornyomást is lehet házilag készíteni a nyomat mellé.

Plexi, vagy egyéb műanyag névjegykártya

Bizonyos műanyagok nagyon jól megmunkálhatóak lézerrel és nagyon mutatósak tudnak lenni. A műanyag, vagy egyéb feldolgozó iparban dolgozók számára izgalmas lehet ha már névjegykártyájuk anyaga is passzol a témához, amivel foglalkoznak. Az itt látható 3mm-es színes plexi névjegykártya ugyan nem mindenki számára működőképes, de fém hatású gravírozható műanyagból is elegáns, tartós és emlékezetes névjegyet lehet csinálni.

Fa névjegykártya

Azt vettük észre, hogy nagyon sokan találnak meg minket, akik közvetlenül vagy közvetve, de fával kapcsolatos témával foglalkoznak. Egy névjegykártya csere esetén sokkal inkább maradandó élményt nyújthatnak ők, ha már a névjegykártyájuk anyaga is fából készült. A fa gravírozással szép sötét árnyalatúra égethető, illetve át is vágható, így kétféle módon is lehet rajta grafikai elemeket megjeleníteni, ami további különleges ötletekre ad lehetőséget. A faanyag beszerzését a legtöbb esetben vállalni tudjuk, de hozott faanyagra is tudunk dolgozni.