Lézervágás

A lézervágásról azt kell tudni, hogy nem minden anyag vágható lézerrel és rengeteg olyan anyag van, ami gravírozható, de nem vágható. Az alábbiakban a leggyakoribb anyagokról írjuk le azokat a tudnivalókat, amik a lézervágással kapcsolatosak. Ezek az információk a mi gépeinkre érvényesek, nem feltétlenül általánosak.


Fa lézervágás

A fa anyagok jellemzően jól vágható lézerrel. Amit tudni érdemes:

  • Nem lehet akármilyen típusú és vastagságú fát átvágni. A legtöbb esetben az a jellemző, hogy a puhafából lehet kb. 10 mm vastagságot is átvágni, kemény fából csak 5 mm-t.
  • A fa lézervágásánál a fa az alapanyag vastagságától és keménységétől függően megéghet, ezért a tizedmilliméter pontosságú vágásokhoz az alapanyag előzetes ismeretére és a próbavágás alapján előkészített grafikára van szükség.
  • A fa égése azt is jelenti, hogy a vágási vonal mentén a fa éle elszenesedhet. Ez inkább a vastagabb fa anyagok vágása esetén érzékelhető.

Raktáron tartott rétegelt lemezeink:
Nyár (840x570mm): 3, 4, 5, 6, 8mm
Nyír (760x505mm): 3, 4, 5, 6mm

(Nagyobb mennyiségű megrendelésnél vállaljuk a fa alapanyag beszerzését is!)


Plexi és műanyagok lézervágása

A plexi (Poli(metil-metakrilát), PMMA vagy akril) nagyon jól vágható lézerrel.

A mi lézergravírozó gépünk még 1 cm vastag plexi táblát is egyből át tud vágni! A vágási vonal mentén lézervágás esetén a plexi átlátszó marad, míg mechanikus vágás esetén teljesen mattá válik, csiszolással lehet csak valamelyest javítani.

A vágási vonal nagyon pontos, ezért egészen apró, részletgazdag grafikát is tökéletesen ki lehet vágni plexiből.

Nagyon sok esetben lehet és érdemes plexit használni, mivel nagyon jó tulajdonságai vannak. Jól gravírozható is, ezért gyakran használják átvilágító és élvilágított táblákhoz.

Jól alkalmazható üzletdekorációhoz is, akár két különböző színű plexi egymásra ragasztásával is. Mivel falra is jól ragasztható, ezért külön háttér, vagy tartóelem sem feltétlenül szükséges hozzá.

Mi csináltunk már belőle a hétköznapibb felhasználási módokon felül fülbevalót, névjegykártyát, intarziát fültágítóhoz, plakettet, díjat és még sok mást is.

Amit még fontos tudni a plexivel kapcsolatban az, hogy érzékeny az alkoholra, ezért denaturált szesszel nem szabad kezelni, tisztítani, mert az anyag berepedezhet.

Egyéb műanyagok:

Rengeteg féle műanyagot gyártanak a világban, nehéz őket számon tartani, de a következőkről lehet viszonylag biztosat mondani:

A lézergravírozáshoz gyártott, különböző színű műanyag lapok, vághatóak is lézerrel.

Ezen kívül a szilikon, a hungarocell(PS), az ABS, PET és POM anyagok azok, amiket lehet vágni. Ha Ti hoznátok a műanyagot, akkor mindenképp érdemes egy próbát végezni, hogy biztosan olyan eredményt tudjunk produkálni, amit elvártok tőlünk.


Papír lézervágás

Mivel a papír anyaga nagyrészt fából van, ezért a papír is jól vágható lézerrel.

Nagyon sok esetben érdemes lézerrel papírt vágni, riccelni vagy perforálni. Ezek közül csak pár példa: papír doboz készítéséhez, egyedi formájú névjegykártyákhoz, esküvői meghívókhoz, stencil fújósablonok kivágásához nagyon jó eljárás.

Papírnál igazából nem lehet azt mondani, hogy van egy bizonyos vastagság, amit már nem tudunk átvágni, mivel még 1 cm vastag papírt is át tudnánk vágni, de még nem találkoztunk ilyen igénnyel.


Bőr és műbőr lézervágása

A bőr és a műbőr is vágható lézerrel.

Ezeket az anyagokat mi akkor tudjuk vágni, ha kevesebb mint 5 mm vastagok, de a legtöbb esetben úgysincs szükség ennél vastagabb bőrökre. (5 mm-nél vastagabb bőröket is lehet vágni lézerrel, de ahhoz védőgázt kell az anyagra fújni, hogy az égést megállítsa, mivel ilyen vastagságnál már normál levegő mellett parázslik a bőr.)

Bőröknél előfordulhat, hogy a vágási vonal mellett az anyag kissé elszíneződik. Ezt a kiáramló forró por okozza. A legtöbb esetben nem ég rá az anyagra, így letisztítható róla, nagyobb megrendelésnél pedig applikáló fólia használatával ki is küszöbölhető ez a probléma.

Ami pedig a mi problémánk: a bőr lézervágása büdös. 🙂 Szerencsére erős elszívó berendezés üzemel a lézergravírozó gépünk mellett, és így a különleges illatélmény nem marad sokáig.


Textil anyagok lézervágása

A különböző textíliák is jól vághatóak lézerrel. Készítettünk már több alkalommal lézervágott textil elemeket divatbemutatókhoz (pl.: Modularity Fashion Show). A mi tapasztalatunk az, hogy az organikus anyagok (pamut, gyapjú, vászon, farmer), valamint a divattervezők által kedvelt neoprén, muszlin és filc is jól vághatóak.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a gépünk munkaterülete 960x610mm. Ennél nagyobb anyagok megmunkálása előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy meg tudjuk-e oldani mégis az anyag megmunkálását.


Maszkolás

Vannak esetek, amikor nem elfogadható, ha a vágás/gravírozás során kilépő por, gyanta, ragasztó bekoszolja a vágott anyagot. Ilyen eseteknél szoktuk megmunkálás előtt maszkolni az anyagot. A maszkoló fólia a lézerezés után könnyen eltávolítható, de általában rajta szoktuk hagyni az anyagokon, hogy a szállítás alatt is védje a termékeket. Érdemes minél előbb eltávolítani, mert idővel egyre erősebben “ráköt” az anyagra.

Legtöbbször a papír vágásoknál szoktuk maszkolni a felületet, mivel a fehér papíron nagyon látszik a kis mértékű por is, de sokszor maszkolunk fát, bőrt, műanyagokat is.


Ajánlatkérés:

Cégnév / név*

Cég esetén adószám:
--

Email cím*

Telefonszám

Alapanyag jellege*

Alapanyag/tárgy megnevezése*

Alapanyag méret mm x mm

Alapanyag vastagság: mm

Gravírozás méret mm x mm

Lézervágás vonal hossz: mm

Maszkolás: maszkolás nélkülegy oldalonkét oldalon

Mennyiség:* db

Leírás:

Elkészítési határidő: